ŠKOTSKO GOVEDO LAHOVEC

ŠKOTSKO GOVEDO

ŠKOTSKO GOVEDO

ROJSTVO ŠKOTSKEGA GOVEDA

O GOVEDU

Škotsko visokogorsko govedo ja najstarejše registrirano govedo v Evropi. Prvi zapisi visokogorskega škotskega goveda segajo v dvanajsto stoletje, arheološka najdišča pa potrjujejo prisotnost tega goveda že v šestem stoletju. Govedo je bilo najprej poseljeno v škotskem višavju in na delih zahodne obale Škotske.  Je zelo nezahtevno govedo, saj se prehranjuje tudi z rastlinami, ki se jih drugo govedo izogiba. Zaradi svoje goste in dolge dlake se uspešno bori z vetrom, dežjem, snegom in mrazom. Toplejšemu podnebju se uspešno prilagodi z redčenjem dlake. Kljub dolgim rogovom velja za nežno in miroljubno govedo.

Ker je posebno odporno proti ekstremnim razmeram velja za idealnega oskrbnika pokrajine. Živali so znane po dolgi dlaki in izstopajočih rogovih, kar jim daje unikaten in naraven videz. Govedo je cenjeno zaradi izjemne prilagodljivosti vremenskim razmeram. V sušnem obdobju, ko je veliko pomanjkanje krme, se živali na pašniku obnašajo varčno in skromno. Tudi prezimujejo na pašniku, čeprav imajo ponekod na voljo tudi hlev. Krave brez zapletov telijo na prostem pri temperaturi -20°c in imajo zelo močan materinski nagon. Ženske predstavnice pasme merijo v višino okli 110-120cm, in tehtajo od 450 do 550kg. Moški pa v višino dosežejo od 125 do 135cm in so težki od 650 do 750kg. 

 

 


Živali imajo močno okostje in dolg raven dobro omišičen hrbet. Lahko dvigajoča linija proti področju repa in široki kolki omogočajo lahek porod. 

Za obrambo proti mrazu, dežju, vročini in parazitom je celotno telo pokrito z kožuhom z gosto spodnjo kratko in zgornjo dolgo dlako. Dlaka je lahko v različnih barvah (rdeča, rumena, siva, črna, progasta, …) Parklji so trdi in močni. Zaželjena je redna nega parkljev. Biki imajo tipičen izobčen mišičasti tilnik pokrit z bogato dlako, pri kravah pa je med glavo in pleči ravna linija. V skromnih razmerah je govedo pozno zrelo. Krave telijo prvo tele pri starosti 40 mesecev. Živali ženskega spola pa so lahko spolno zrele že pri šestih mesecih (odvisno od prehrane). S petimi leti so živali popolnoma zrele in odrasle. Krave telijo enkrat na leto oz. je doba med telitvama pri prosti reji nekje 400 dni. Telijo lahko v vsakem letnem času, tudi v največjem mrazu. Porodi so lahki, brez komplikacij, tele pa stoji že po kakšni uri. 

O ŠKOTSKEM MESU

 

Škotski Highlander ima sodobno govejega trupa s pusto, dobro marmorirano-, meso, ki zagotavlja mehkobo in sočnost z zelo značilnega okusa. Highland govedina je zdrav in hranljiv z nižjimi ravnmi maščob in holesterola in višjo beljakovin in železa vsebine kot drugo govedino.
Škotske Highlander je dokazano sposobnost za proizvodnjo vrhunskih meso brez dodajanja dragih kakovostnih vire, je ta pasma je odlična izbira za tiste ljudi, ki želijo za proizvodnjo govejega mesa z naravnimi viri. 
Škotsko višavje govedina počasi zorenje zaradi česar je premium goveje meso, ki je pusto, dobro marmorirano z nizko stopnjo maščob in holesterola, medtem ko preostali bogata z beljakovinami in okus, merila pogosteje zahtevajo današnjem trgu. 
težka plašč izolira proti ostro podnebje in zmanjšuje potrebo po razvoju odvečno nazaj maščobe. 
Nedavne študije tako v Severni Ameriki in Veliki Britaniji so pokazale, da je Highland govedina vedno precej nižja v vsebini in holesterola maščob kot druge pasme. To je tako pusto, da se primerja z vsebino, piščanca in ribe maščobe. 
Marmoriranosti govejega mesa daje enako občutljivost in tastiness kot drugih večjih pasem.
Raziskave v ZDA so potrdili, da je Highland govedina 38% nižja vsebnost maščob in holesterola 4% nižja od zrezki iz lokalnih supermarketih. 

 

RECEPTI

Highland Swedish Meatballs

by  Eric Stenberg

1/3 c. chopped onions

1.5# Highland ground beef

11/2 c. bread crumbs

2 eggs

1Tbsp. Kosher salt

1Tbsp. sugar

¼ tsp. nutmeg

¾ c. milk

Sauce

3c. Homemade Highland Beef stock

3c. water

5Tbsp. flour

11/2 tsp.

3 bayleaves

1/12Tbsp. fresh lemon juice

Saute onions in oil until translucent. When they are cool add to beef mixture along with eggs, bread crumbs, sugar, salt, nutmeg, and milk. Form balls and sauté in oil until brown. Remove balls from pan and make the sauce by adding beef stock, water, lemon juice and bayleaves. Put balls back into sauce and continue cooking until the balls are done. Adjust seasoning and serve with egg noodles.

Enjoy